3D MOZI AZ EGRI VÁRBAN!

3d_mozi_vrban_470

Az IMAX mozikból ismert stereo 3D technikával működő 40 férőhelyes mozitermet az AEnima Computer Grafikai Stúdió (az első magyar 3D-animációs film, az Egon & Dönci alkotógárdája) 2009. június 20.-tól üzemelteti az egri várban.

Ez a kezdeményezés egyedülálló a tekintetben, hogy a mozi üzemeltetője a mozi tartalomszolgáltatója is egyben
A jelenleg látható – és a későbbiekben is folyamatosan bővülő - film az 500 évvel ezelőtti Magyarország végvári világába kalauzolja a nézőket, akik mintha egy hatalmas ablakon keresztül tekintenének vissza a régmúltba, bepillantást nyerhetnek a középkori város mindennapjaiba.

A valós 3D animációra épülő rendkívüli képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul. Ez az alkotás a tényleges történelmi valóságot szeretné bemutatni, nem kisebbítve ezzel az Egri Csillagok című regény és az abból készült kalandfilm jelentőségét. Filmünkben az ostromkori várost és a fölötte magasodó várat a legpontosabban igyekszünk modellezni. A korabeli ábrázolásokat és a legújabb régészeti eredményeket felhasználva készült el a domborzat, a középkori városkép és a térképszerűen hű utcahálózat, amelyre egyenként kerültek fel a virtuálisan felépített házak, templomok, paloták, bástyák és tornyok.


Az 1552 című előadás az egri várban, az Ispotály pincében tekinthető meg!

http://www.egrivar.hu/3d_var/mozi.html 

 

Egri Csillagok

egri_csillagok_470 

http://egricsillagok.lap.hu/

 

 

 

Agria Nyári Játékok

agria_jtkok_470Eger kiemelkedő szépségű helyszínein idén is népszerű operett- és musical előadások, tánc és zenei koncertek várják a helyi közönséget és a városunkba látogató turistákat.

http://www.agrianyarijatekok.hu

 

Végvári Vigasságok

vgvri_vigassgok_02

A Dobó István Vármúzeum az egri vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszik feleleveníteni. 1996-tól kezdődően minden év júliusának utolsó hetében rendezzük meg a Végvári Vigasságok történelmi fesztivált.

 

www.egrivar.hu

 

 

 

Bormajális

bormajlis_01 

Tavaszi bor-seregszemle, melyen az Egri Borvidék borászainak kiváló nedűit megkóstolva igazi „majálisi hangulat" jellemzi e rendezvényt.

Helyszín: Eszterházy tér

 

http://www.egrihegykozseg.hu

 

 

Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján

bikavr_feszt 2020-ban már huszonnegyedik alkalommal rendezi meg Eger Város Hegyközsége az Egri Bikavér Ünnepet a belváros szélén található Érsekkertben.
A város legnagyobb és legnépszerűbb INGYENES fesztiválján számos egri borász kiváló borokat és a város legjobb éttermei az italokkal harmonizáló ételeket kínálnak az érdeklődőknek. Ahogy már tavaly is, az Egri Bikavér és az Egri Csillag borok mellett a helyi termelők rozé borai is ott lesznek a kínálatban.

Helyszín: Érsekkert (Népkert)

http://www.bikaverunnep.hu/

 

Termálstrand és Törökfürdő

termlstrand_s_trkfrd

A Termál- és Strandfürdő 5,3 hektáros területen hét medencével, termál - és gyógyvízzel várja a vendégeket.
A város épített és természeti öröksége a világ minden táján ismert. Büszkék vagyunk történelmünkre, s mindent megteszünk azért, hogy mások is megismerjék Egert és különlegességeit.

http://www.egertermal.hu/

 

 

 

Város a város alatt

vros_a_vros_alatt_470

Az egykori érseki pincerendszer az ország 7 építészeti csodájának egyike.

http://www.varosavarosalatt.hu

 

 

 

 

 

Történeti Tárház

trtneti_trhz Eger műemlékekben gazdag környezetében található a különleges hangulatú kiállító terem, melyben Tóth Sándor magángyűjteménye található.
A kiállítás elődeinek fegyvereit hivatott bemutatni, az őskortól a szabadságharcig. A lő-és szálfegyverek, szablyák, kardok és egyéb kiegészítők 20 db vitrinben foglalnak helyet. A bemutatott fegyverek egyedisége és eredete minden gyermek és felnőtt figyelmét felkelti.
 
http://www.tortenetitarhaz.hu
 
 
 
 

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-Ház

kopcsik_marcipnia 

Eger történelmi belvárosában megnyitotta kapuit Magyarország "legédesebb" kiállítása a Kopcsik Marcipánia.
Szintén ez az épület ad otthont a Harangöntő emlékszobának is.
 
 
 http://www.kopcsikmarcipania.hu
 
 
 
 
 

Tűzoltó Múzeum

tzolt_mzeum_470

 

A Tűzoltó tér 5. szám alatt, a régi tűzoltó laktanyában 1999. szeptemberében, az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulóján nyílt meg az egri Tűzoltó Múzeum.

 

http://www.tuzoltomuzeum.hu

 

 

Kis Zsinagóga

kis_zsinagga_02_470 Az egri Kis Zsinagógában a kortárs művészeti galéria és közösségi tér ötletét egy részről fiatal egri képzőművészek, más részről a kulturális területen működő egri Part Egyesület vallja magáénak.

http://kiszsinagoga.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31

 

 

Zsinagóga Galéria

zsinagga_galria_4701889-től 1902-ig épült az ortodox zsinagóga. 1944-ig, a deportálásig használták templomként.1945 után kb. 50-ig a hazatérő egri zsidóság itt tartotta vallási szertartásait.A Zsinagóga épülete a nyolcvanas évek közepéig üresen és kihasználatlanul állt. Ekkor városi tulajdonba került, a város pedig bérbe adta kereskedelmi célokra. A '90-es évek végén felújította az egri önkormányzat, 2004 nyarától a Művészetek Háza Eger Kht. kezelésébe adta. Az intézmény kiállítóhelyként hasznosította. 2007-ben a Pákh-féle Munkácsy-gyűjtemény fogadására jelentős átalakításon esett át a kiállítóhely: modern világítás- és biztonsági rendszert építettek be, az installáláshoz pedig paravánsort húztak az ablakok elé. Ezután már csak nívós kiállítási anyag kapott helyet az épületben: Székely Bertalan, Vasarely, Picasso, Dürer alkotásai.

http://www.mheger.hu/zsinagoga_galeria.php

 

 

 

Sportmúzeum

sport_mzeum_470 A múzeum a Megyeháza egykori börtönépületében kapott helyet. Az épület belsõ szerkezeti felépítése és megvilágítása különleges hangulatot teremt a látogatóink számára.
Az alapítványi múzeum 1993-tól áll nyitva.
A Budapestin kívül egyetlen hivatalos miniszteri engedéllyel működő múzeum.
106 személyi és csapat relikvia olimpiai bajnokoktól és helyezettektől.
"Olimpiai fáklyagyűjtemény, köztük az 1936-os berlini fáklya is".

http://egrisportmuzeum.kisbiro.hu/index.php