eger_vastlloms_470

"140 éves a Füzesabony - Eger vasútvonal..."  

Eger állomás épülete úgynevezett középállomási típusjegyeket visel, az utasforgalmi helységek, összekötő folyosók és a vágány felőli végig futó veranda esetében.

A 619 m2-en épült 3 szintes épület majd 1000 m2 hasznos területtel bír. Záró födéme még egy részében ma is Bohn – típusú. A főépület fedélszerkezete jelentős részben több évtizedes faanyagot visel tisztességes keresztmetszeti méretekkel.

 A legutolsó karbantartás 1986-ban kezdődött, és 2 év alatt kisebb alaprajzi módosítás mellett az utascsarnok, váróterem nyílászárói, padlóburkolatok lettek kicserélve. 1988-ban a jegypénztárak és az üzemi helységek lettek átépítve. 1990-91-ben az emeleti laktanya szobák felújítását végezték el. 1995-ben került sor a leglátványosabb és a legnagyobb szerkezetcserékre: az úgynevezett veranda vagy peronszerkezet teljes átépítésére, a peronburkolatok cseréjére.

Eger állomás felvételi épületének átépítési munkálatai 1995. szeptember 26-án fejeződtek be.

Az állomás területén széles peron kialakítására és a vágányhálózat korszerűsítésére 1996 novemberében került sor. Eger város Önkormányzata jelentős összeggel támogatta a rekonstrukciós munkálatokat.